Peer's video hjemmeside
Video redigering med Premiere
Til Peer's forside
Video redigering på PC
Start af projekt
Redigering i Premiere
Musik til videofilm
Eksport af færdig film
Film til hjemmesider
Billedstabilisering
Mine film på Internettet
Rejsefilm til  dokumentarfilm
Århus Videoklub
Send en mail til mig


Forskellige Premiere programmer
Der kommer næsten hvert år nye versioner af premiere. Jeg begyndte for mange år siden med Premiere 5.0. Det blev opgraderet til 5.1, 6.0, 6.5, og Pro.
Så kom CS4, CS5, CS5.5. I 2013 er man nået op på Premiere Pro CS6.
Det er et dyrt program Det koster ca. 7.000 kr.
Man kan også købe programmet i en pakke sammen med andre Adobe programmer eller en hel Master Suite Collection CS6 med et hav af programmer, der alle arbejder sammen til en pris af ca. 25.000 kr.

Der er heldigvis også meget billigere udgaver. De hedder Adobe Premiere Elements. Der er man nået til version 11. Det koster kun 775 kr. og sælges sammen med Photoshop for 950 kr.
Det er et udmærket program, der kan næsten det samme som de dyre Premiere programmer.

Redigering
Når man begynder på et nyt projekt er det vigtigt at få startet rigtigt så man altid kan finde sine data og får alting slettet, når projektet er færdigt.
Se mere om dette på Start af redigerings projekt

Et projekt fylder næsten ingenting, for selv om man importerer en masse filer ind i projektet, er det ikke data man importerer. Det er kun en information om, hvor på harddisken den ønskede fil befinder sig. Uanset hvor meget man klipper og deleter i projektet berører det ikke datafilerne på harddisken.

Opbygning og redigering af en film, kan i Premiere gøres på utallige måder.
Man begynder med at importere råfilmen og de stillbilleder man måske vil anvende i filmen.
Nogle lægger alle klip eller en lang fil med mange klip ned på tidslinien. Der fraklipper det, de ikke skal bruge.

Jeg foretrækker at trække det første klip ind i Monitorvinduet/Source. Så kan man straks se hvor mange sekunder det er på og se om klippet skal bruges og vælge den bedste del i den længde der er passende. Pas på ikke at lave for lange klip, især hvis der ikke er noget, der bevæger sig. Så trækkes klippet ned på tidslinjen i spor 1. Sådan fortsætter jeg med de følgende klip.
Pas på at gemme projektet en gang imellem. Premiere laver også en kopi en gang imellem, men det er lettere selv at gemme projektet i projektmappen. 

Ingen har lyst til at se en rejsefilm på 1 time. Derfor deler jeg en lang film op i mindre afsnit på ca. 10 minutter. Opdelingen skal være logisk, så hver film kan få navn efter indholdet. Når man senere skal have filmene på DVD eller andet medie kan man kan man se en eller flere af filmene.

Det letteste er at lave en ny Sequence så hver film ligger for sig. File > New > Sequence.
Man kan godt i første omgang fortsætte i samme Sequence, så er det lettere til sidst, at se længden og finde en passende måde at opdele filmen på. Så kan man kopiere/flytte hver del til en anden Sequence, som man samtidig kan give det navn der beskriver indholdet.

Når alle klip er på tidslinien begynder man med at se om de ligger i den rigtige rækkefølge.
Flyt dem rundt, så man senere kan indtale kommentarer til filmen. Hvis man har været inde i en kirke og taget film af kirken udvendig, skal de naturligvis flyttes foran billeder fra kirkens indre.

Tale til filmen.
Når billedsiden er foreløbig færdig, finder jeg informationer til kommentarer. Jeg skriver dem ned og taler dem ind via mikrofon eller på kameraet via mikrofon i et støjfrit rum. Derved undgår jeg støj fra min PC.
Da man kun får stereo-lyd på den færdige film, er det medst at optage i stereo. Hvis mit Panasonic kamera står på Automatic, kan jeg kun få 5:1 lyd.
Nogle mikrofoner stiller dog automatisk om til stereo.
Hvis jeg laver fejl, siger jeg Stop og Forfra og gentager det afsnit eller den sætning der var forkert.
Filmen overføres til PC i mappen Lyd. Lydfilen importeres til et Bin, der kaldes Tale. 
Så trækker jeg lyd klippet ind i Source vinduet og klipper en sætning til, og trækker lyddelen af klippet ned på et audiospor, f. eks spor 3, hvor det passer med de billeder man taler om.
Man undgår, at få billedet med ned ved at trække i højtaleren nederst i vinduet.


Musik og lydeffekter.
Evt. musikfiler lægges på spor 4. Du kan læse mere om Musik til videofilm her.

Der findes mange forskellige lydeffekter, fuglefløjt, junglelyde, bulder og brag m.m.
De skal anvendes med måde, men kan gøre en film mere spændende.
I premiere er der også mange muligheder for at ændre både reallyd og tale. Man kan f.eks. ændre tale i en kirke så det lyder som om man talte i en kirke.
Reallyd med støj udskiftes med reallyd fra et andet klip, eller en passende lyd, som man har gemt på sin harddisk.

Til sidst regulerer jeg lydstyrken ved hjælp af  Clip – Audio option og Gain. Et helt spor kan reguleres på én gang, ved at klikke på ikonet med højre-pil i en firkant på det første klip i på den audio linie man vil regulere og bruge Gain. Der bør normalt ikke være klip helt uden lyd.
Dæmp musik næsten helt ned når der tales og lyt filmen igennem igen medens du holder øje med Audio Master Meter i skærmens højre side. Der må ikke være ret meget, der kommer op i det røde felt.


Den færdige film.

Når filmene er færdigredigerede skal de eksporteres fra PC til et mere brugbart medie.
Se min vejledning om Eksport af den færdige film her.

Lad mig høre dine kommentarer til denne vejledning
Gengivelse kun med min tilladelse, men link til siden er OK med kildehenvisning, hvis jeg får en mail om det.
 Peer Fischer Holm